3 причини защо е важно да защитите данните на пациентите си чрез използвания дентален софтуер?

3 причини защо е важно да защитите данните на пациентите си чрез използвания дентален софтуер?

​Денталне софтуер за управление на дентални практики от Godento и важността да защитим данните на пациентите си.

Прозряла нуждата от автоматизация на процесите и управление на бизнеса чрез дентален софтуер, Вашата практика следва да избере между платена и безплатна програма. В „5 предимства на платения дентален софтуер" Ви представихме важните причини, заради които си струва да заплатите абонаментна такса за ползване. От друга страна Ви провокирахме да помислите за позитивите и негативите от използването на безплатни софтуери с помощта на статията "За и против безплатния стоматологичен софтуер."

Загубата на лична информация на пациента е основно нарушение на отношенията зъболекар-пациент, което има сериозни последици, както за денталната практика, така и за пациента. Едно от основните преимущества на платения софтуер е, че подсигурява защита на личните и финансови дани съгласно наредбите на Европейския съюз, като своевременно криптира информацията с дву-факторна оторизация за достъп. Това дава увереността, че бизнесът и клиентите Ви са достатъчно добре защитени от кибер посегателства. Именно денталният софтуер на GoDento от ново поколение предлага такава сигурност за бизнеса и пациентите Ви. Повече за GoDento може да прочетете тук.


Тук ще обърнем внимание на 3 съществени причини защо е важно Вашата дентална практика да защити данните на пациентите си чрез използвания дентален софтуер.

1. По-добра сигурност повече пациенти

Наличието на защитен уебсайт е в състояние да генерира повече пациенти. Когато потенциален потребител посещава сайта Ви и получи уверение за сертификат за сигурност, той знае, че ще получи онлайн сигурност за предоставените данни. Когато на място му изискате данни, снимки и всичко необходимо като информация за едно лечение и го уверите в сигурността на Вашата платформа (чрез подписването на допълнителни документи, които обясняват подробно как и къде се съхранява информацията и по какъв начин това е защитено), той ще разполага със спокойствието да Ви се довери и за това. Първото нещо, за което един пациент идва при Вас е, че той по някаква причина Ви се е доверил като специалист в областта. И това да изпита спокойствие от предоставяне на лични данни, банкова сметка, снимки и др. ще допринесе за подсилването на доверието към Вас. Затова освен специалисти в зъболечението е необходимо да накарате клиента да се чувства спокоен за направения избор. Това неимоверно ще спомогне да изграждате доверие, което ще Ви помогне да превърнете възможните в реални клиенти и ще увеличи Вашия ресурс от възможности за развитие.

2. Важен елемент от изграждането на една солидна и добра репутация

Зъболекарските кабинети са задължени да гарантират, че личната и финансова информация на техните пациенти няма да попадне в грешните ръце. Кражбата на данните би струвала скъпо и на двете страни, освен това ще въздейства негативно и върху репутацията на денталния център. Този проблем не трябва да се разглежда единствено като отделен, единичен случай, а да се осъзнае целокупността му и влиянието на имиджа на практиката. Знаете колко бавно и с колко усилия се изгражда едно име. А казус като този, свързан със сигурността на данни, може да срине бизнеса за дни. Не само, че ще отдръпне настоящи клиенти, но ще рефлектира върху генерирането на нови такива. Поддържането на доверие между пациент и специалист е съществено при изграждането на Вашата дентална практика. С непрекъснато разширяващата се базата данни с поверителна информация за клиентите съществува голяма значимост и спешност за денталните кабинети да подобрят сигурността запазената информация. Уязвимостта в сигурността може да доведе до кражба на чувствителни данни, които могат да се използват за престъпни дейности като изнудване, кражба на самоличност и измами.

3. Въвеждане на протокол за управление на кризисни ситуации

Хакерите стават все по-прецизни с всеки изминал ден, така че въвеждането на протокол за управление в кризисни ситуации ще Ви помогне да действате експедитивно и екипно в такива случаи. Добре е да запознаете служителите си с ползите от сигурното съхраняване на данни и да създадете също така наредби, правила и процедури как да осъществяват по-добра сигурност на работното си място, както и контрол на достъпа до досиетата на пациентите.

Съвременните дентални практики стават все по-зависими от информационните технологии, което обуславя факта, че ще се увеличи нуждата от по-сигурно събиране, управление и предаване на данните в досието на пациента. Важно е да се внедри защита на информацията в рутинните операции на системата. С всичко това Вие също ще подобрявате цялостното преживяване на Вашия пациент, като му предоставяте сигурност и изградите доверие с Вашата дентална практика.

С посредничеството на денталния софтуер от ново поколение GoDento ще имате възможността голяма част от процесите във Вашия дентален център да станат по-лесни, бързи и интуитивни, а комуникацията с клиентите да се превърне в по-директна, бърза, лесна и навременна. И не на последно място това ще става по сигурен за Вас и пациентите Ви начин, така че клиентите да Ви се доверяват във всякакво отношение. Поръчайте демо на софтуера за 30 дни, за да видите колко бързо, лесно и сигурно ще работите с него, като попълните електронна заявка или ни се обадите на +359 899 519 216