PR стратегии за денталния бизнес

PR стратегии за денталния бизнес

За разрастването на бизнеса освен маркетинга, рекламата и търговските похвати, е полезно той да придобива известност, да се грижи за своята репутация, да е познат в средите, да удовлетворява социални потребности по начин, че да разбира своята обществена отговорност и да установявa устойчив диалог за спечелване на публиките. Връзки с обществеността се грижи за информирането и убеждаването на хората и интеграцията на хора с хора. Задачите на PR-а са част от интегрираните комуникации на всеки един бизнес. Той цели да изгражда взаимоотношения, да създава реални конкурентни преимущества на бизнеса, позитивно отношение към компанията и да се грижи за изграждането на марката, да създава ефективни контакти с масмедиите. PR търси иновационни решения на възникващите проблеми, предотвратява кризи или своевременно ги разрешава, ако те стигнат до появата на конфликт.

Предлагаме Ви да разгледате следните PR стратегии, които могат да помогнат за разрастването на Вашия денталния бизнес.

  1. Споделяне на важни новини

Споделянето на новини е важно за публичния живот на компанията. Много е съществено обаче, новините, които споделяте за Вашия дентален бизнес, да са полезни не само за Вас като стоматологичен център, но и за самата общественост. На практика, така е постигнато условието за взаимополезност. Това може да постигнете чрез изготвянето и разпращането на прессъобщения до медиите, осъществяването на прес конференции, подготвянето на печатни и дигитални материали с проучване, което сте направили и е социално значимо и др. Освен комуникацията с медиите, е добре цялата тази информация да се помещава и на Вашия корпоративен сайт, защото това изгражда повече достоверност в изпратените материали и предизвиква повишаване на доверието от страна на медиите, които имат за цел да бъдат полезни на своите аудитории. Необходимо е да се въоръжите с търпение и да не очаквате първите пъти да публикуват прессъобщението Ви колкото и важно и значимо да е то. Изисква се време, за да изградите и поддържате отношения с медиите.

  1. Организиране и участия в местни събития

Можете да създавате или участвате в месни събития с цел да поддържате контакти с общността, да придобивате повече популярност и разпознаваемост. Можете да провеждате лекции в местния университет, да направите демонстрации в училища и детски градини. С маркетингови похвати и интегрирана комуникация можете да постигнете добри резултати и популярност за Вашия бизнес на локално ниво. Не забравяйте да използвате и дигитални решения, които да повишат осведомеността за това, което предлагате като бизнес и да намирате клиенти с помощта и на дигиталния маркетинг. 

  1. Станете лидер на мнение

Освен провеждането на лекционни курсове, за което споменахме по-горе, може да вписвате собствен блог на Вашия корпоративен сайт, да участвате със статия като гост в други известни блогове, да създадете публикация в локална медия с посредничеството на журналисти и PR специалисти, с които работите, да се опитвате да давате Вашето експертно мнение като дентален специалист по важни въпроси, свързани със здравето на устната кухина. Позиционирайки се като експерт, Вие се изграждате като такъв в съзнанието на Вашите потенциални клиенти и помагате по-лесно да формират решение да се позоват на денталните услуги, които предлагате.

Може да помислите да създаде собствен YouTube канал на бизнеса Ви и да качвате полезни видеа с лидерско мнение или да създавате подкасти. Не забравяйте да помислите как може да се включите като гост в чужди канали и медии на по-влиятелни хора, извършващи същите и подобни  дейности по изказване на конкретна тема, касаеща обществеността.  

  1. Партнирайте си с инфлуенсъри

По възможност работете в партньорство с по-известни и влиятелни хора на местно ниво, които да донесат допълнителна известност и разпознаваемост на бизнеса Ви. Разбира се, много е важно да изберете човека, с когото смятате да работите, да има добра публична репутация, да олицетворява идеите, които Вие искате като бранд да прокарате в обществото. Необходимо е предварително да сте си поставили цели за постигане, начин на говорене, тон на комуникация, действие при извънредни ситуации, по начин, че да избегнете евентуални публични сблъсъци и изпадане на компанията в криза, свързана с връзки с обществеността и репутация. Освен всичко посочено, инфлуенсърите могат да Ви помогнат с продажбите, като изготвяте съвместни игри, предлагат промоционални кодове с отстъпки за Ваши услуги. Тъй като денталният бизнес е локален е важно да се уверите, че инфлуенсърите имат последователи в географския район, към който искате да се насочите.

  1. Събиране на отзиви от клиенти

Събирането на отзиви от реални клиенти спомага за това потенциалните клиенти да придобият предварителна представа за Вашия бизнес и Вашата работа в частност. Разбира се, между добрите отзиви, винаги може да се намери някой, който да звучи не толкова добре. Но препоръката ни е да давате възможност на хората да изказват мнението си. Това изгражда името Ви и дава гласност в обществото. Препоръчително е да отговаряте на всеки един коментар. С позитивна нагласа и начин на изказване може да превърнете дори и негативните мнения в нещо, което да Ви донесе положителен ефект. Писането на отзиви е не лек процес и е много трудно да накарате някой да напише нещо за бранда Ви. Обикновено хората са по-склонни да пишат, когато искат да се оплачат. Това е процес, който трябва Вие активно да поддържате и да опитвате различни начини за събирането им – директни и посредством автоматизация. Това може да се случи, като ги помолите лично в съобщение с линк къде точно могат да оставят своя коментар, дадете им допълнителна отстъпка за услуга, за да споделят своето мнение, напишете имейл с такава молба. Въпреки усилията Ви, не всички ще оставят своята оценка. Важно е обаче Вие като бизнес да имате рутина в това да молите всеки път за отзвук, за да може да се дава гласност на бранда Ви и хората публично да разбират повече за него и работата Ви като специалисти. За един локален бизнес като денталния това би значило много и ще спомогне неимоверно за неговата известност, развитие и растеж.

  1. План за комуникация при кризисни ситуации

Почти неизбежно е във Вашия бизнес да се случи нещо, което ще бъде извън Вашия контрол. Трябва да имате план за това, което трябва да съобщите в случай на кризи от различно естество. Необходимо е първо да помислите какво е най-вероятно да се обърка във Вашата дентална практика. Възможните кризи могат да включват публични дела, природни бедствия, проблеми със сградата, криза, свързана с член на персонала и т.н. Напишете план как да реагирате на тези сценарии.

Това, с което можем да Ви бъдем също полезни, е дентален софтуер от ново поколение – GoDento (вижте повече в „5 предимства на платения дентален софтуер“). Това, което предоставя GoDento на своите потребителите е облачно базирана програма, която не изисква предварителна инсталация, а единствено достъп до уеб браузър, информацията, която се попълва, след което се архивира автоматично на момента, автоматичен автоматичен ъпдейт на нови функции без допълнителен ангажимент от страна на клиента, съхраняване на данни за пациентите, сигурен достъп чрез SMS верификация, график, интегриран с Google Calendar, възможност да работи на неограничен брой устройства. Искате ли да получите повече информация за GoDento? Доверете ни се и поръчайте демо на софтуера за 30 дни, като попълните електронна заявка или ни се обадите на +359899519216.